Era Zdrowia - Terapie naturalne, alternatywne suplementy, oczyszczanie organizmu
Spirulina - Kup zdrowie dla siebie

Wszystkie czasy w strefie UTC

Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: WITARIANIZM A MENSTRUACJA
PostNapisane: So lip 17, 2010 6:55 am 

Dla zainteresowanych:
Rozwój układu rozrodczego u człowieka:
http://nedo.gumed.edu.pl/wszpziu/histol ... rodczy.pdf

Dla kobiet, ważna strona (slaid) 37

Jak widać: organizm żeński w okresie płodowym wytwarza 400 000 oocytów (w momencie narodzin) większość ulega degeneracji (artezji), pozostaje około 400 oocytów (oocyty to komórki z których powstają komórki jajowe).

Teraz obliczamy: od momentu dojrzewania kobieta wydala co ok. miesiąc jedną komórkę jajową.
czyli po 400 miesiącach wszystkie komórki jajowe zostały wydalone.
W przeliczeniu na lata: 400 / 12 = 33, 33 lata płodności
Dodać do tego 13 lat (okres dojrzewania)
33 + 13 = 46 lat.

Jak widać przeciętna kobieta w wieku powyżej 45 lat, zaczyna przechodzić menopauzę. Dlatego okresy zanikają, brak komórek jajowych aby zapoczątkować cykl od nowa.

Można pokusić się o założenie, że jeżeli kobieta będąca od wielu lat, na pełnowartościowej diecie witariańskiej, urodzi dziewczynkę to ta w momencie narodzin, może mieć więcej niż 400 oocytów, wtedy okres płodności może się przedłużyć. Ilość oocytów u dziecka zależy od jakości diety ciężarnej matki

Ilość oocytów u innych gatunków naczelnych jest znacznie wyższa, przez co praktycznie do końca życia są płodne. Istnieją teorie, że to właśnie menopauza jaka ma miejsce u kobiet, przyczyniła się do zmiany struktury socjalnej u pre Homo sapiens (opieka nad dziećmi przez babki). Na ile to prawda nie wiadomo.

Można znaleźć w necie informacje na ten temat, wpisując w wyszukiwarkę: antropogeneza menopauza, antropologia menopauza itp.

Pozdr
Ożywczy

Offline Zobacz profil Wyślij e-mail  

RAWFOODS Polska sklep internetowy żywność zdrowa, ekologiczna, RAW, surowa, witariańska, wege, bezglutenowa, dla diabetyków, cukrzyków.
PostNapisane: Pt sie 20, 2010 6:18 pm 

hmmm :shock: to ciekawe podejście. Jednakowoż zauważono również, że u kobiet wegetarianek i generalnie na każdej diecie pozbawionej mięsa, okres płodności znacznie się wydłuża. Ba, były przypadki zachodzenia w ciążę w wielu 60 lat. Kobiety te nie pochodziły z rodzin wegetariańskich tylko w trakcie życia przechodziły na czystą od mięsa dietę.
Liczenie komórek swoje, a życie jak zwykle swoje :D ;)

PostNapisane: Cz wrz 02, 2010 8:29 am 

hmm... naprawdę myślicie, że to prawda? może jednak lepiej by było poprzeć to jakimiś badaniami naukowymi? gdzie mogę znaleźć informacje o tej kobiecie 60-letniej, która tylko dzięki diecie (bez lekarzy i hormonów) zachowała tak długo płodność i czy to dziecko (jedno czy wieloraczki?) było zdrowe? bo to też jest ważne... wiadomo powszechnie, że u kobiet po 45. roku życia w przypadku ciąży znacznie wzrasta ryzyko urodzenia chorego/niepełnosprawengo potomstwa... i dlaczego dziewczynka w momencie urodzenia przez 'witariankę' miałaby mieć więcej oocytów? bo chyba nie zrozumiałam, obawiam się...

poza tym jeszcze jedna kwestia nie daje mi spokoju: czy naprawdę uważacie, że każda osoba, która jest na 'surowej diecie' odżywia się zdrowo, tj. czy zastanawiam się, czy naprawdę ludzie dysponują odpowiednią wiedzą nt. składników odżywczych niezbędnych do utrzymania zdrowia, dobrej kondycji psychicznej i fizycznej? wymaczcie grad pytań, ale po prostu opisałam krótko moje wątpliwości, które jednak chciałabym wyjaśnić

PostNapisane: Pt wrz 03, 2010 10:52 pm 

62-letnia Bułgarka urodziła bliźniaki
z linku:
http://tiny.pl/h73s2

Miała udać się na emeryturę, przygotowała dokumenty, lecz zamiast nich złożyła podanie o urlop macierzyński.
62-letnia lekarka psychiatra z bułgarskiego miasta Ruse zaszła w ciążę po drugiej próbie metodą in vitro, dokonanej w klinice zdrowia reprodukcyjnego w środkowobułgarskim mieście Plewen. Miała rodzić w Sofii ale tamtejsi lekarze odmówili dokonania zabiegu z uwagi na wiek przyszłej matki.
62-letnia Krasymira Dymitrowa mówi, że przez cały czas ciąży czuła się dobrze. Jednak dzieci przyszły na świat po ciężkim zabiegu cesarskiego ciecia. Dziewczynki Mery i Żanet w chwili urodzenia ważyły  500 i 900 gram.
Mówi, że jako lekarka zdawała sobie sprawę z niebezpieczeństw później ciąży, lecz uważa, że kobieta na prawo do macierzyństwa niezależnie od wieku. W Bułgarii formalnie nie ma ograniczeń co do wieku kobiet, które chcą zajść w ciąży metodą in vitro lub adoptować dziecko, lecz w praktyce oni napotykają na dyskryminację wiekową.
Krasymira Dymitrowa jest najstarszą matką w Bułgarii. Nie jest jednak światową rekordzistką. Rekord przez kilka lat należał do 66-letniej Rumunki Andriany Iliescu, a obecnie - do Hiszpanki Karmeli Busady, która w wieku 67 lat wydała na świat bliźnięta, ukrywając przed lekarzami swój prawdziwy wiek.

Pozdr
Ożywczy

PostNapisane: Pn wrz 06, 2010 11:24 am 

no tak, ale to jest metodą in vitro i hormonami, więc gdzie tutaj odpowiedź na moje pytanie, że tylko dietą można doprowadzić do tak późnej ciąży?...

PostNapisane: Śr wrz 08, 2010 4:41 pm 

ja o tym przeczytałam ze dwadzieścia lat temu, jak przechodziłam na wegetarianizm, nie pamiętam już u którego autora, wiem tylko, że zaszła w ciążę naturlnie a nie in vitro i że urodziła zdrowe dziecko.

PostNapisane: Wt paź 12, 2010 6:59 am 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 100% RAW !!!
Wcześniej przez osiem lat byłam wegetarianką ale wcale nie uważam żebym jadła zdrowo (patrz zupy w proszku :help: hehe to był na prawdę mroczny okres w moim życiu) i wtedy moja menstruacja była bolesna tj. paraliżowało mnie od jajników przez plecy aż do kolan i kładłam się choć krwawienia miała znikome a tak i puchłam masakrycznie . Teraz od dwóch miesięcy nie mam w ogóle okresu jak powiedziałam o tym siostrze to stwierdziła, że trzeba mi menstruację natychmiast przywrócić tabletkami. Na co oczywiście nie poszłam . teraz na surowiźnie nie mam ani objawów menstruacji ani krwawienia

PostNapisane: Pt paź 22, 2010 5:23 pm 

Ciekawy artykuł, ja miesiączkę wciąż miewam, ale ciało nie czuje żadnej różnicy, emocjonalnie też nie wariuję ;)

PostNapisane: So lis 27, 2010 8:01 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Witarianizm (dieta surowa więcej niż 50%)
Ile % na surowo ?: 100% RAW !!!
kochane kobietki,
ja równiez odmenstruowałam się na raw diet. daje mi to ogromny komfort psychiczny, ze przez cały miesiac mogę czuć się świetnie i nie muszę już kontrolować kalndarzyka. po prostu coś pięknego

PostNapisane: Cz gru 16, 2010 4:40 pm 

Rodzaj stosowanej diety: Klasyczna (Wszystkożerca)
hej, a jak wyglada sprawa liczenia dni plodnych? no bo normalnie liczymy w/g menstruacji, a tu... moze być problem,a do tego... 50 % surowej zywnosci, tzn. że pozozstala czesc moze być zwykla? nawet mieso? bo jakoś nie moge doczytac w artykule, a przyznam,że mnie to interesuje, może się skuszę na tą dietę

Wszystkie czasy w strefie UTC